15 Jun 2013

Tart Gulung Nenas


Asslamualaikum...malam2 minggu ttiba teringin update belog. Banyak kerja nak buat tapi boring pulok kalu dok ngadap buku/kerja opis je. Lepas lipat kain baju, kita update belog jap. Raya lama lagi. Tapi ttiba aku kongsi resepi sekut raya.  Rasa2nya tahun ni tak dapat nak buat sekut byk2 mcm taun2 lepas, sebab taun ni bizi kit sejak masok kerja. Gambar atas tu gambar sekut yg aku buat lepas2, ada terpampang lam belog lama aku. Jadi tak de isu cetak rompak gambar di sini ye, sebab belog baru n belog lama author yg sama iaitu aku sendiri...hehehehehe. Oleh sb aku suka sgt dgn resepi ni, jadi aku kongsikan d sini. Jom, layan. 


Sumber resepi asal: Christine (TQ very much) 

Apa yang anda perlukan:

1. Bahan-bahan untuk pastri:
  • 250gm mentega
  • 50gm gula aising
  • 1 biji kunig telur
  • 280gm tepung biasa
  • 80gm tepung jagung
  • 2 sudu besar tepung custard


2. Bahan-bahan untuk inti:
  • 2 biji nanas (berat dalam anggaran 1600gm, diparut)
  • 250gm gula
  • 2 biji cengkih (optional)
  • 1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis (*optional)


3. Untuk mengilatkan (glazing) permukaan tart:
  • 1 biji kuning telur
  • secubit serbuk pewarna kuning (*optional~ aku letak)



Apa yang anda perlu lakukan:

1. Penyediaan inti:
  1. Parutkan nanas kemudian perah untuk keluarkan jus sehingga kering.
  2. Di atas dapur, masakkan parutan nanas dan kacau pada suhu api sederhana. Apabila kering,masukkan gula dan gaul sehingga sebati.
  3. Tukarkan kepada suhu api yang kecil/rendah dan teruskan mengacau untuk mengelak hangus. Kacau sehingga kering dan berwarna coklat keemasan.
  4. Letak ke tepi dan biarkan sejuk.
  5. Bahagikan kepada bahagian-bahagian kecil dan gulung sehingga berbentuk bola, setiap berat dalam anggaran 7 grams.


2. Penyediaan pastri dan gulungan:
  1. Ayak tepung biasa,tepung custard dan tepung custard bersama-sama.
  2. Campurkan mentega, gula aising dan pukul sehingga berkrim dan kembang.
  3. Masukkan kuning telur dan teruskan memukul/menggaul adunan tersebut.
  4. Masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung dan gaul sehingga membentuk doh. Biarkan selama 30 minit.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 170C (335F).
  6. Masukkan pastri ke dalam acuan dan picit sehingga membentuk panjang 5cm. Letakkan inti di hujung sudut pastri 5cm tadi kemudian gulungkan. Sapukan bahan glazing (campuran kuning telur dan serbuk pewarna kuning yang dipukul sebati) di permukaan tart.
  7. Bakar dalam masa 15- 20 minit sehingga perang keemasan. Apabila masak, biarkan sejuk sebelum disimpan.

2 comments:

Mas said...

assalamualaikum nurul..
miss u..
bila start ngan blog ni...
rajinn nurul ni...
rasa macam nak raya dah tengok tart nenas tu tau...
mengancammmm

Hannah Vi said...

Dear kak mas:
w'salam, kak mas.
miss u too kak...lama kita x jumpa kan.
baru start jugak bog ni..
rajin buat sekut bila cik abg tak da kat rumah sb out station. kalu dia ada, outing memanjang kerja kami..hehehehehehe :)