2 Jul 2013

Cendawan Masak Kuah Kunyit Bercili Api


Hamboi! panjang nya tajuk masakan. Tajuk tu je yg tpikir masa mnaip ni. Selalu kalau ada cendawan tiram putih lam peti sejuk, cepat je tgn ni nak masak sup sayur kalau tak pung goreng celup tepung. Tapi kali ni buat cara lain pulak. Dah banyak kali masak resepi ni. Alhamdulillah, seisi keluarga suka. Kalu follow selera vi, nak lagi sedap tambahkn kuantiti cili api. makin pedas makin layan. Jom, kita layan resepi.

Sumber: sudukecil.blogspot.com

Apa yang diperlukan:

  • 2 peket cendawan tiram putih (basuh, toskan kmudian dicarik2)
  • 6 biji cili api merah 
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya
  • 1 biji limau kasturi (ambil perahan jus)
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menumis

Apa yang perlu dilakukan:
  1. Tumbuk halus bawang putih, bawang merah dan cili api. kemudian, masukkan serbuk kunyit dalam lesung tersebut dan gaulkan rata.
  2. Panaskan minyak, kmudian tumis bahan2 dalam lesung tadi sehingga naik aroma wangi.
  3. Kemudian, masukkan cendawan dan gaul sebati.
  4. Masukkan sos tiram + perahan jus limau kasturi. Gaulkan.
  5. Tuangkan air secukupnya untuk membuat kuah. Biarkan mendidih seketika. 
  6. Masukkan garam dan gula secukupnya. 
  7. Jika rasa ok, tutup api dan hidangkan. 

No comments: