Assalamualaikum. Ekceli dah lama simpan gambar ni. Baru hari ni ada masa nak update. Kite guna udang halus. Kat kampung banyak species udang ni. Orang kampung panggil 'senek'. Bukan udang geragau ye. kat KL ni payah nak cari, n belum pernah saya jumpa. Jom, layan resepi mudah ni.
Foto oleh: Mr.Azmie
Apa yang diperlukan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan udang kecil
- 1/2 cawan daun bawang/kucai (lebih kurang seikat)
- 5 biji bawang merah (ditumbuk halus)
- Garam (bergantung pada citarasa anda sendiri)
- Air (secukupnya untuk mengaul tepung)
* resepi ni mudah, tak yah ikut sukatan sangat. Sukatan kat atas tu main agak2 je. Selalunya saya buat main campak2 jer. Tak ikut sukatan pung. Janji bahan2 semua ada.
Apa yang perlu dilakukan:
- Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk adunan kemudian tuangkan air. Gaulkan sebati.
- Masukkan bawang merah kisar, garam dan daun bawang/kucai, gaul sebati.
- Masukkan udang kecil, gaulkan.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Pabila minyak panas, masukkan sudu demi sudu adunan tadi ke dalam minyak. Goreng sehingga wangi & masak kekuningan emas.
- Setelah masak, angkat dan hidangkan bersama sos cili kegemaran.
No comments:
Post a Comment