6 Jun 2013

Asam Pedas

Salam israk & mikraj buat semua...Ni kalu sape pernah bertandang belog saya yg satu lagi tu mesti perasan ada gambar ni kan kan... Sebab berniat nak buat belog khusus utk kumpul resepi yang aku masak, sebab tu le wujud nya blog ini. Belog yang lama tak tutup, still bukak... cuma resepi2 masakan aku angkut ke sini, belog lama tu lebih kepada info bisnes serbuk premium kolagen, biji aprikot n isi aprikot. Pendek kata, utk belog citer bab kesihatan.Jadi, kat sini tak de isu plagiarism ye. sebab owner belog sama :).
Disajikan oleh: Hannah Vi/VIVIE
Foto oleh: Mr. Azmie
Sumber rujukan resepi : 1. Mat Gebu
                                     2. Nani Rostam (Pemilik asal resipi)



Apa yang anda perlukan:

  • 500 g ikan (Azmie & Vivie guna ikan liko)
  • 1 biji terung
  • 2 biji tomato (setiap biji dibelah kepada 4 bahagian)
  • 20 tangkai cili kering yang siap direbus*
  • 5 biji buah keras*
  • 1/2 inci belacan* (*Bahan A dikisar/ditumbuk halus)
  • 10 biji halba
  • 1 tangkai daun kari (dilurutkan)
  • 2 tangkai daun kesum
  • 1 cawan jus asam jawa
  • air secukupnya
  • garam dan gula (Ikut citarasa anda)
  • 5 biji bawang merah**
  • 3 ulas bawang putih**
  • 1 batang serai** (dihiris)
  • 1 inci kunyit hidup** (**Bahan B dikisar/ditumbuk halus)
Apa yang anda perlu lakukan:
  1. Cuci ikan kemudian perap dengan jus limau kasturi dan sedikit garam selama 15 minit. Cuci kembali hingga bersih dan toskan. Terung dibuang sedikit kulitnya, belah dua dan hiris serong (3 bahagian) untuk setiap belahan. Rendam dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis halba dan daun kari hingga harum. Masukkan bahan kisar/tumbuk **B dan tumis hingga wangi. Tambah bahan kisar/tumbuk *A dan masak hingga garing dan terbit minyak. Guna api sederhana dan kacau selalu.
  3. Tuang jus asam jawa dan tambah air secukupnya. Kacau mendidih sekejap kemudian masukkan daun kesum diikuti ikan. Biarkan ia mendidih. Kemudian masukkan terung (toskan daripada air rendaman). Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
  4. Akhir sekali, masukkan belahan tomato, masak sekejap, rasa dan jika OK boleh matikan api.
  5. Hidangkan bersama nasi panas.

No comments: