Resepi: sudukecil.blogspot.com
Foto: Mr. &Mrs. Nurulazmie
serves: 1-3 person
Apa yang diperlukan:
- ayam (saya guna bahagian kepak dan isi ayam, stlh dibasuh lumur dgn serbuk lada putih & hitam)
- secubit lada putih -dilumur pada ayam
- secubit lada hitam-dilumur pada ayam
- 1 inch halia -diketuk
- 2 biji bawang merah (saiz bsr) -dihiris
- 3 ulas bawang putih -dihiris
- 1 btg kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 1 peket sup bunjut adabi
- Air secukupnya (untuk membuat kuah sup) -kuantiti terpulang kpd anda
- 3 sudu makan minyak (saya guna 1 sudu minyak masak + 2 sudu minyak zaitun)
- 1 sudu kecil serbuk rempah sup
- 1 sudu kecil perisa ayam knor
- 1/2 sudu kecil garam (terpulang kepada citarasa anda)
- 1 biji kentang -dikupas kulit & dibelah 4.
- 1/2 biji tomato- dipotong
- 1/2 peket kecil cendawan enoki -dipotong akar
- 1/2 btg lobak merah -dipotong bulat/bentuk bunga
Apa yang perlu dilakukan:
- Panaskan air di dalam periuk. Masukkan kentang dan sup bunjut ayam dan biarkan seketika.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bwg merah,bwg putih dan halia hingga wangi.
- Kemudian, masukkan ayam. kacau seketika dgn cepat. jgn sampai ayam tersebut masak.
- Masukkan semua bahan dalam kuali tadi ke dalam periuk yang berisi air, sup bunjut & kentang tadi. Kacaukan dan biar hingga mendidih.
- Masukkan serbuk rempah sup, serbuk perisa ayam knorr dan garam. kacau seketika.
- Masukkan lobak merah dan biar seketika - 5 minutes.
- Masukkan cendawan enoki dan tomato. Kacau seketika- 2 minutes.
- Selesai.
No comments:
Post a Comment