12 Jun 2013

Steamed Cabbage Rolls


Assalamualaikum n selamat pagi. Awal pagi dah vi sampai opis sb ari ni ada competency test untuk budak2 year 2, kalau tak lulus test ni budak2 x leh masok year 3 utk clinician phase. Masa brief smalam, tak henti2 aku doa moga budak2 tsebut x sangkut. Jgn le repeat kerana test yg aku kira senang bangat. Tapi kan kalu dah nebes tu, yang senang boleh jadi tunggang langgang! Moga student2 tu diberi ketenangan masa test ni. Cikgu pulok terlebih risau. Meh, jom layan resepi sesuai untuk berdiet. 

Resepi: sudukecil.blogspot.com


Apa yang diperlukan:

  •  beberapa helai daun kobis utk dijadikan kulit (celor dalam air panas slama 1 minit)
  • 1 mangkuk daging kisar (rebus tlebih dahulu bsama 2 ulas bwg putih)
  • 5 keping cendawan shitake kering (rendam dalam air panas hingga lembt kmudian cincang)
  • 10gram/semangkuk kecik lobak merah (dicincang)
  • 1 mangkuk kecil daun bayam (dipotong halus2)
  • 1 mangkuk kecil daun bawang (dipotong halus)
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada (hitam & putih)
  • 1/2 sudu kecil serbuk perasa maggi secukup rasa/ perasa ayam
  • garam secukupnya
Apa yang perlu dilakukan:
  1. Gaulkan semua bahan2 di atas kecuali daun kobis. Bahan2 tu dijadikan sebagai inti. Gaul sebati then put aside.
  2. Kemudian, masukkan  inti tersebut agak2 dlm sesudu kecil ke dalam daun kobis then golongkan.
  3. Ulang langkah 2 sehingga habis.
  4. Susun di atas pinggan then kukus selama 10-15 minit.
  5. Sedia untuk dihidang. 

2 comments:

Mixed-family in da house.... said...

Wahwahwah kobis gulung!!!! Teringat satu resepi arab yg guna daun anggur dan berisi nasi di dlmnya.....sedap sgt !!!! Akak pernah try buat tp guna daun kubis la, so-so ja lah rasa dia, tak kick sgt....hikhikhikhik

Hannah Vi said...

dear kak dini:
berisi nasik?! wah...nanti vi nak google resepi tu..tapi daun anggur mana mau cari? heheehehe...