10 Jun 2013

Fettuccine bolognese


Alhamdulillah... ari ni terasa sendu je after habiskan kelas modul respi kat anak murid. In shaa Allah, semester depan jumpa  depa lagi..mudah2an jumpa mereka dalam keadaan mereka bjaya n tak mau mereka repeat2 sem. Selaku sensei, aku berdoa moga apa yang diajar tu berkat utk aku n anak2 didik sekaligus. Ari ni napsu makan blur. Tak tau nak makan apa. Nengok nasik tak da selera...juai mahai betoi! anak tekak nak milih selera barat pulok. Penat balik kerja, sampai rumah ni jer la mampu dimasak. Nak masak  menu bombastik, tulang 4 kerat ni terasa berat. Jom layan resepi. 

Hidangan: 2-3 orang

Apa yang diperlukan:
  • 1/2 peket fettuccine
  • 1 pinggan kecil daging cincang (direbus)
  • 1/2 peket bebola daging (direbus...sb saya nak hilang rasa hanyir daging tersebut)
  • 1 labu bawang holland (dicincang)
  • 4 ulas bwg putih (dihiris)
  • 1 biji tomato segar (dicincang)
  • 1 sudu makan cili kisar
  • 1/2 botol pes spaggetti (boleh guna apa2 je brand)
  • 1 sudu kecil serbuk oregano
  • 1 sudu kecil serbuk mix herbs
  • 5 sudu makan minyak zaitun
  • 1/2 tin cendawan butang (potong 4)


Apa yang perlu dilakukan:
  1. Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih. Bubuh 1 sudu makan garam utk mempercepatkan proses pendidihan.
  2. Masukkan fettuccine ke dalam air tersebut hingga lembut. Angat dan toskan.
  3. Gaulkan fettuccine dgn minyak zaitun dan 1/2 sudu makan serbuk oregano. Kemudian. put a side.
  4. Panaskan minyak zaitun dlm kuali. Tumis bawang holland dan bwg putih hingga wangi.
  5. Masukkan tomato segar cincang. Gaulkan.
  6. Masukkan cili kisar, bebola daging, cendawan n daging cincang. Gaulkan.
  7. Masukkan pes spagetti dan gaul hingga sebati. Biarkan hingga masak.
  8. Masukkan serbuk oregano & serbuk mix herbs. Gaulkan.
  9. Angkat dan curahkan atas fettuccine.

No comments: