10 Aug 2014

AYAM MASAK MERAH



Assalamualaikum...

Since first day of raya, hubs request ayam masak merah. But i kept delaying it due to baby harith kuat meragam masa raya. X menyempat nak spend masa di dapur. Hubs kureng sikit mkn curry. 

Today morning, i cooked his fav menu before he take off to KL. Berselera beliau mkn. Next week me and harith blk kl. I m gonna start my duty on next monday. Oh sunyi nya... Blm 24jam berjauhan with hubs, me and harith dh rindu kat abah. Ok, here i m wanna share simple recipe with u. Giler simple! I m sure u are gonna succeed to prepare it. 

Prepared by: sudukecil.blogspot.com

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong sederhana saiz nya (tadi i guna bhgn suku ekor je)
10 biji bawang merah (india) - kisar
6 ulas bawang putih - kisar 
2 batang serai - kisar
1 biji bawang holand- kisar
1 senduk cili giling
rempah tumis - 4 sekawan
1 senduk minyak masak
4 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tiram
garam dan gula secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
1 biji bawang holand- dihiris bulat2.

Cara-cara:
•Basuh ayam bersih, gaulkan dgn garam dan kunyit dan goreng setengah masak. Angkat dan toskan.

•Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan bersama bahan-bahan kisar hingga naik aroma wangi.

• Kemudian, masukkan cili giling.,Masak hingga naik minyak, barulah masukkan sos cili, dan sos tiram. Kacau kuah hingga kelihatan pekat.

•Masukkan garam, gula dan serbuk perasa ajinomoto jika suka dan biarlah ia menepati citarasa.

•Barulah masukkan ayam dan gaulkan hingga sekata antara kuah dan ayam. Kemudian, masukkan hirisan bulat basang holans. Siap untuk dihidangkan.

P/s: rindu hubs sgt2.



No comments: