13 Jul 2013

Kari Sotong Oriental


Assalamualaikum dan salam ramadan buat semua. Baru bkesempatan ngapdet belog. Vi bersiaran kat Kuantan skrg. Esk balik KL lagi. ada sape2 org kuantan sudi ajak kite iftar ari ni? ;) Sepanjang bulan Ramadan bizi x menang tgn dgn urusan kerja kat opis. Budak2 dah abis exam tapi ada jugak yg bberapa ketul kena attend remedial class n exam. Vi baru je siapkan tugas buat soklan remedial exam buat mereka yg tersangkut tu. Mudah2an, jgn sangkut lagi ye anak2. Risau kami2 dibuatnya. Pastu, bminggu2 ni kena fokus utk proses audit pulak. teaching portfolio vi blm siap buat lagi ni. Baru siap sekerat jalan, malam nanti karang after tarawih sambung buat lagi kerja tu.

Resepi utk entri ni, vi nak kongsi pasal kari sotong oriental. Sumber asal dari resepi sotong oriental dari k. madiha n juga k. nor. banyak kali vi buat, mmg sedap! jadi kali ni, vi olah sikit2 tambah kari, kunyit bagai sb vi hantu kari & suka makan benda2 berkuah. Tu pasal rupa paras menu ni tak sama dgn resepi sotong oriental asal. Apa2pun, outputnya tetap sedap. En. suami suka. Jom! nengok resepi.

Sumber: K.Madiha & K. Nor


Apa yang diperlukan:
  • 1 mangkuk/ 500 gm sotong rendam
  • 5 helai daun kari
  • 5 biji bwg merah ~ ditumbuk
  • 3 ulas bwh putih ~ ditumbuk
  • garam & gula secukup rasa
  • 3 biji cili api merah ~ diketuk 
  • 1 serai~ diketuk
  • air secukupnya untuk buat kuah


Bahan2 ini dicampur jadikan pes
  • 2 sudu makan pes tom yam
  • 1 sudu makan rempah kari 
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  •  1 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu makan cili giling



Apa yang perlu dilakukan:
  1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih, serai dan tumis hingga naik aroma wangi.
  2. Masukkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
  3. Masukkan sotong dan cili api merah. Kacau rata. 
  4. Kemudian, masukkan air utk buat kuah. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan garam (jika perlu) & gula.
  6. Sedia utk dihidangkan.


No comments: