16 Jul 2013

Sardine Puff


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Cepatkan masa berlalu... sedar tak sedar dah seminggu lebih kita puasa. Spjg bulan posa ni, vi agak sibuk dgn kerja. Namun, hasrat utk ke dapor menyajikan air tgn buat iftar tu tetap ada walau awal2 tu berkali bkala jugak tsasar ke bazaar ramadan...hehehehehe...Tapi yg ni kite buat sendiri. Mudah dan cepat sb kulit pastry tu beli kat pasaraya je. Resepi dari Mat Gebu. Terima kasih kongsi resepi. Resepi kat bwh ni copy & paste dari Che Mat.

Apa yang diperlukan:

Bahan Inti:

  • 1 tin kecik sardine "cap ayam" asingkan sosnya
  • 1 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 hirisan nipis halia, cincang halus
  • 1 biji bawang besar, didadu
  • 1 camca teh cili kisar
  • 1/2 camca besar sos cili
  • 3/4 camca besar kicap cair
  • 1 biji limau kasturi, perah jusnya


Bahan Lain:

  • 1 pack kulit puff pastry jenama "Kawan" berukuran 4 inci x 4 inci (ada 10 keping)
  • 1 merah telur + 1 camca teh susu cair = kacau rata
  • Sedikit serbuk lada hitam, jika suka 


Apa yang perlu dilakukan:

  1. UNTUK INTI:- Ikan sardine tadi dihancurkan. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang puti dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos cili, kicap cair dan sardine tadi. Kacau rata, gunakan api sederhana. Tuang jus limau kasturi dan gaul. Masak sekejap, angkat dan biarkan sejuk sebelum digunakan.
  2. Keluarkan puff pastry dari freezer dan biar sekejap dalam 10 - 15 minir. Ambil 1 keping puff pastry, kerat dua, satu bahagian dikelar2 seperti dalam gambar. Bahagian satu lagi letakkan inti sardine. Tutup dengan bahagian berkelar, tekan tepi2nya dengan garfu. Buat kaedah sama untuk baki pastry.
  3. Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam kalau suka. Bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasa. Jika oven anda ada sistem kipas, on kan masa membakar puff pastry ini. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan...

No comments: