29 Nov 2014

Sotong Masak Kari


Assalamualaikum n sepetang semua... Petang- petang hujan renyai- renyai macam ni tambah lagi bersantap dengan kopi o panas/teh o panas memang asyik dibuatnya. Diseri dengan keropok ikan goreng yang masih panas, lagi lah perut bersuka ria dibuatnya... 

Entri ni saja mengisi sedikit masa senggang. Sotong masak kari. Resepi biasa- biasa tapi tetap menjadi kegemaran kami turun- menurun. 

Bahan- bahan:
Sotong rendam (2 ekor saiz sederhana, potong segiempat)
Sesudu makan serbuk kunyit
Sesudu makan serbuk kari
3 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
Sesudu pes cili kisar
Minyak untuk menumis
Air secukupnya untuk buat kuah
Sesudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap masin
Hujung sudu kecil serbuk secukup rasa
Garam (kalau x cukup masin. Saya tak tambah garam sebab kicap yang saya guna dh masin)

Cara memasak:
1. Gaulkan sotong dengan serbuk kari dan serbuk kunyit dgn sebati.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang merah n bawang putih hingga naik aroma wangi.
3. Masukkan pes cili kisar dan gaulkan sekata.
4. Masukkan adunan sotong. Gaul sekata.
5. Masukkan air untuk jadikan kuah. Biarkan mendidih.
6. Masukkan sos tiram bersama kicap. Gaul sekata.
7. Masukkan serbuk secukup rasa maggi. Gaul sekata. 
8. Kemudian, rasakan. Siap boleh hidangkan. 

P/s: emak ajar saya, jangan masak sotong rendam ni lama- lama. Maksudnya jangan dibiar lama mendidih atas api sb makin lama, sotong rendam bertukar jadi liat. Jangan risau, sotong jenis cepat masak n dijamin sedap! Xoxo


No comments: